foto de grup

foto de grup
Som la classe de 1º E

dilluns, 7 de maig del 2012

EL DIA DE LA MARE

Hui dia sis de Maig el primer diumenge de Maig es el dia de la mare, el dia de la mare es celebra en diferents feches en cada pais. El modern dia de la Mare va ser creat per Julia Ward Howe en 1870.
Originalment es com un dia de mares per la pau, que després es va convertir en un dia perquè cada família honrase a la seva mare. Actualment ha estat acceptada aquesta celebració en molts llocs del món. Les primeres celebracions del Dia de les Mares es remunten a l'antiga Grècia, on se li rendien honors a Reva, la mare dels déus Zeus, Posidó i Hades.

L'Enciclopèdia Britanica dóna la següent definició: "Festa derivada del costum d'adorar a la mare en l'antiga Grècia. L'adoració formal a la mare, amb cerimònies a Cibeles, o Gea, la Gran Mare dels Déus, s'executava en els idus de març per tota Àsia Menor "(1959, tom 15, pàg. 849).

Igualment els romans van cridar a aquesta celebració Hilaria quan la van adquirir dels grecs. Se celebrava el 15 de març en el temple de Cibeles i durant tres dies es realitzaven ofrenes.

Els catòlics van transformar aquestes celebracions per honorar la Mare de Déu, la mare de Jesús. En el santoral catòlic el 8 de desembre se celebra la festa de la Immaculada Concepció, data que els panamenys van adoptar per a la celebració del Dia de la Mare.

A Anglaterra cap al segle XVII, tenia lloc un esdeveniment similar, també relacionat amb la Verge, que es denominava Diumenge de les Mares. Els nens concorrien a missa i tornaven a casa amb regals per als seus progenitores. A més, com moltes persones treballaven per a gent adinerada i no tenien l'oportunitat d'estar a casa, aquest diumenge se li donava el dia lliure per visitar les seves famílies.

En la majoria de paisos ho festejen al maig pero no tots, aquesta es la llista dels dies:
-El segon diumenge de febrer: Noruega
-Quart diumenge de quaresma: Irlanda, Regne Unit
-3 de març: Geòrgia
-8 de Març: Albània, Bòsnia i Hercegovina, República de Macedònia, Montenegro, Romania, Sèrbia, Bulgària, Rússia i altres països que van pertànyer a l'URSS (Dia Internacional de la Dona)
-21 de març: (Dia de la primavera) Egipte, Líban, Marroc, Territoris Palestins, Síria (Dia de la primavera)
-Primer diumenge de maig: Espanya, Hongria, Lituània, Portugal, Sud-àfrica
-Segon diumenge de maig: Alemanya, Austràlia, Àustria, Bèlgica (excepte Anvers), Brasil, Xile, Xina, Canadà, Colòmbia (excepte Cúcuta), Croàcia, Cuba, Dinamarca, Equador, EE. UU., Estònia, Filipines, Finlàndia, Grècia, Països Baixos, Hondures, Itàlia, Japó, Letònia, Liechtenstein, Nova Zelanda, Perú, Puerto Rico, República Txeca, Suïssa, Taiwan, Turquia, Ucraïna, Uruguai, Veneçuela.
-8 deMaig:  Albània (Dia dels Pares), Corea del Sud
-10 maig: Aràbia Saudita, El Salvador, Emirats Àrabs Units, Guatemala, Índia, Malàisia, Mèxic, Oman, Pakistan, Qatar, Singapur, Uruguai
-14 maig: Samoa
-Maig 15: Paraguai (en el cas paraguaià és perquè aquesta data és la del "Dia de la Independència", i consideren a la seva pàtria com a la Mare Pàtria)
-26 maig: Polònia
-27 maig: Bolívia (a causa de les heroïnes de la Coronilla)
-30 maig: Nicaragua (En honor a l'aniversari de Casimira Sacasa de Debayle, la sogra d'Anastasio Somoza García)
-Últim diumenge de maig: Cúcuta (Colòmbia), [2] República Dominicana, Suècia, França (primer diumenge de juny si coincideix amb Pentecosta)
-12 agost: Tailàndia (Aniversari de la reina Sirikit Kitiyakara)
-15 d'agost: Dia de l'Assumpció Anvers (Bèlgica), Costa Rica
-Tercer diumenge d'octubre: Argentina
-8 desembre: Panamà (Dia de la Immaculada Concepció)
-22 desembre: Indonèsia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada